Hej!

Jag heter Malin Söderberg och är språklärare (förstelärare) på Linneaskolan i Röbäck. Jag har alltid varit intresserad av kommunikation, lärandeprocesser och medier. Att uppleva, kommentera och analysera texter, filmer och bilder är både en del av mitt jobb och en självklar del i mitt privatliv. Nu när vår tillvaro digitaliseras i snabb takt flyter dessa ”världar” ihop. Work is no longer a place liksom. Jag älskar skolutvecklingsfrågor och arbetar gärna hemifrån, vid cafébordet och på bussen. Eller arbetar och arbetar… det är en ”jobby” som min kära vän Ninna Kristiansen brukar säga!

Alla gillar inte att Facebookflödet fylls av inlägg från lärare och annat skolfolk som ”jobbar” på sin fritid. Allt oftare blossar det upp heta diskussioner om lärares inställning till arbetstid och ledighet och båda ”sidor” vill övertyga varandra om att just deras inställning är den rätta.

Jag brukar tänka att om jag läser en intressant debattartikel, skriven av t ex Elza Dunkels en lördagmorgon så vill jag diskutera innehållet på Twitter just den dagen. Inte vänta till måndag! Almedalsveckan är ju på sommarlovet! Där behandlas viktiga skolfrågor och det går ju inte att vänta tills augusti med diskussionen. Det viktiga är att bli medveten om hur den uppkopplade vardagen påverkar oss på kort och på lång sikt och bestämma hur ofta och på vilket sätt du själv vill delta.

Jag tycker att det är otroligt spännande att vara lärare i denna föränderliga tid. Jag säger dock inte att det har blivit lättare. I synnerhet inte om man tänker på ständiga skolpolitiska utspel och negativ publicitet i media. Skolan står inför stora utmaningar i och med digitaliseringen av samhället och skulle behöva förändras i grunden för att passa vår tid. Om man ser detta som en spännande utmaning blir jobbet roligt! Läs mer här vad Edward Jensinger tycker i den frågan!

De senaste åren har varit väldigt utvecklande för mig. Jag har lärt mig om webbpublicering via Webbstjärnan, jag har hållit i workshops och föreläst för lärare runt om i kommunen, jag har varit med om att vinna silver i Webbstjärnan med min klass, jag har fått det ärofyllda uppdraget att vara handledare i Lilla Kommissionen, jag har varit nominerad i Guldäpplet och jag har fått en tjänst som förstelärare där jag bl a ansvarar för kompetensutvecklingsdagar/kollegialt lärande.1383016_10151770465209506_648480879_nLilla Kommissionen på KTH (foto: Malin Söderberg)

Jag har upptäckt ”det utvidgade lärarkollegiet” i sociala medier och fått möjlighet att anordna pedagogisk pub vid två tillfällen i Umeå! Jag har samarbetat med Mikael Hansson (Infotech) och med MediaCenter kring uppdrag i Lilla Kommissionen, vilket har varit väldigt givande! Jag har fått förmånen att inspireras av drivande pedagoger inom skolutveckling genom uppdraget i Lilla Kommissionen och genom möten på SETT-mässan. Det är otroligt inspirerande att följa lärare som tar initiativ och delar med sig via ”nya” kanaler.

Ett viktigt ord för mig i min undervisning är autenticitet – jag försöker att ställa autentiska frågor så ofta som möjligt till mina elever. Att skolan kommer i kontakt med omvärlden är en annan central del, att stegvis hjälpa eleverna att bli medvetna internetanvändare (producenter) istället för passiva konsumenter. Att de lär sig att förstå, diskutera, analysera, ifrågasätta, kritiskt granska och förhålla sig till den information vi möter dagligen.

I förra veckan lyssnade vi till Micke Gunnarsson i samband med vår kompetensutvecklingsdag. Det viktigaste jag tar med mig från den föreläsningen är att vi måste tänka på hur vi vill förhålla oss till det vi är med om. Att vi inte har all tid i världen – det är viktigt att göra rätt saker och verkligen leva!  Livet är för kort för att tas på fullaste allvar! Lev!

webbstjärnan

CC by Webbstjärnan.se Fotograf Fabian Wester 

/Malin