Vad är en identitet och hur kan en identitet skapas och utvecklas? Årskurs nio på Ersängsskolan och Bräntbergsskolan i Umeå har jobbat i ett bildprojekt där de diskuterat just identitet och utifrån diskussionera har dom skapat 130 experimentella självporträtt som fått plats i utställningen ”Han, hon vem?” på kulturhuset Väven 19 april till 18 maj. 

Inspirationen till bilderna kommer från diskussionerna kring identitet samt olika konstnärers självporträtt. Sedan har eleverna slutligen provat att byta ut sitt vanliga jag i stora målningar. Ungdomarna har alla utgått från foton med neutralt ansiktsuttryck och neutral bakgrund för att sedan lägga till och ändra färger och detaljer med oljepastellkrita.
-Alla dessa fantastiska ansikten som stannat till och tittar rakt mot oss berör verkligen, säger Ewa Anehult Lundberg, bildlärare på Bräntbergsskolan. Åsa Törnblom, bildlärare på Ersängsskolan tycker att det är särskilt roligt att de nyanlända flyktingungdomarna tagit sig an uppgiften med sådan entusiasm. De är båda eniga om att projektet har varit utvecklande och gett många möjligheter för både existensiella och konstnärliga frågor att ventileras i klasserna. Eleverna tycker att det varit roligt att jobba med oljepastell. Att få uttrycka sig själv och skapa något nytt genom att gå in i en ny roll har varit intressant. Vernissagen nu på tisdag den 19 april då de båda skolornas alla niondeklassare självklart är inbjudna blir en fest som eleverna sett fram emot.

-Det är alltid spännande att träffa jämnåriga elever från andra skolor och det blir kul att se hur
alla andra har löst uppgiften säger Jenny, Vilma, Heidi och Alma i 9B Bräntbergsskolan. De tycker att det varit roligt att jobba med oljepastell och att få uttrycka sig själv och skapa något nytt genom att gå in i en ny roll.

"Han, hon, vem" Utställning på kulturhuset Väven. Foto: Mats Olsson, Ersängsskolan

”Han, hon, vem” Utställning på kulturhuset Väven. Foto: Mats Olsson, Ersängsskolan

 

Utställningen pågår 19 april – 18 maj
Öppen vägg, plan 4, Kulturhuset Väven, Umeå

 

Kontakt


Åsa Törnblom,
Bildlärare Ersängsskolan
Logotyp
asa.tornblom@umea.se
070-67 99 617

Ewa Anehult Lundberg, Bildlärare på Bräntbergsskolan

ewa.anehult.lundberg@umea.se
072-221 40 77