I en tävling, anordnad av Samrådsgrupp Avfall i Västerbotten, söktes smarta, kluriga, spännande, roliga, enkla eller svåra kortfilmer på temat ”Laga, låna eller återanvänd – bli en Miljönär”. Helt enkelt tips om hur vi kan göra vår planet till ett mer hållbart ställe. Tävlingen är nu avgjord och de fyra vinnande bidragen är utsedda. Första pris gick till Lovisa Holmgren och Alma Berg, två unga tjejer från Norsjö.

– Det är jätteroligt att vårt kampanjtema laga, låna eller återanvänd har lockat fram så mycket kreativitet som finns i de här filmerna. Och det verkar ju som om budskapet har nått fram – det finns pengar att spara på att leva som en ”Miljönär”, säger Ingegerd Svantesson på Avfall Sverige.

För att delta i tävlingen var kravet att man var bosatt i Västerbotten, i åldern mellan 13-30 år samt att filmerna fick vara max 59 sekunder. Filmerna kommer nu att spridas i sociala media, taggade med #miljönär och #återbruk, för att uppmuntra fler till att bli just Miljönärer.

Vad är en Miljönär?
En Miljönär är smart – blir rik och räddar miljön samtidigt genom att laga, låna och återanvända.

Vinnande bidrag med juryutlåtande

1. (5 000 kr) MILJÖNÄR. Lovisa Holmgren och Alma Berg, Norsjö

En film som är supersmart och kommer att inspirera fler att bli Miljönärer. Filmen är rätt i tiden med karaktärer som man gärna vill se mer av, då den är charmig och använder klassikt komiska grepp. Tävlingsbidraget har ett helhetstänk för miljön och visar tydligt att man även vinner ekonomiskt på återbruk, återvinning och sparkfärd istället för bil!

 

Jury
Pristagarna har utsetts av en jury som bestått av Simon Öhman Jönsson, filmbolaget Pixelera, Ingegerd Svantesson, Avfall Sverige, samt tre kommunikatörer som representerar Samrådsgrupp Avfall; Anette Hedman (Lycksele), Katarina Bergsten (Skellefteå) och Simone Andersson (Umeå).

Samrådsgrupp Avfall
Samrådsgrupp Avfall är ett nätverk, under Region Västerbotten, som består av personer från alla kommuner, som på olika sätt arbetar med miljö- och avfallsfrågor. Nätverket deltar i kampanjen ”Bli Miljönärvänlig”, initierad Avfall Sverige, och denna tävling är en del i satsningen för ett hållbart län.

Läs mer om miljönärer på www.miljönär.se!

Mer information:

Inger Olofsson
Samordnare för Samrådsgrupp Avfall Västerbotten
070-601 60 24
inger.olofsson@regionvasterbotten.se