Många skolor använder sig av interaktiva tavlor och det finns dom som verkligen nyttjar kraften och möjligheterna med tavlan men också dom som mer använder tavlan mer som en projektor. Det råder delade meningar om funktionaliteten i en smartboard är värd pengarna den kostar. En sak är klar, använder man inte de funktioner som underlättar som inte går att göra med en projektor så blir det svårt. Oavsett vad man tycker, har man en smartboard så passa på att använda fler funktioner än du tidigare gjort. Här är några tips som gör att du kan använda tavlan på ett sätt som du inte kan med en vanlig projektor:

  • Våga släppa datorn! Du kan stå framme vid tavlan och använda de allra flesta funktioner
  • Spara dina anteckningar, elever som ej kan närvara kan ta del av dom i efterhand och kan också användas för repetition
  • Förbered dina notebookfiler för att få bäst utveckling
  • Testa nya funktioner, välj en eller ett par som du blir säker och trygg på. Lägg sedan till fler. Några nya funktioner hittar du i filmklippet nedan
  • mm

Ny version av SMART notebook 15.1

Nu har det kommit en helt ny version av SMART notebook version 15.1 som har en hel del nya roliga funktioner. Jag har gjort en kort liten film som visar upp några av funktionerna som är nya.

  • Dela upp geometriska figurer
  • Tankekartor
  • Nya aktiviteter för New Lesson Activity Builder (LAB) inklusive Match ’Em Up!, Fyll i luckor, Rangordna och Shout It Out!.
  • Shout It Out! Har eleverna en egen dator eller en smartphone/lärplatta kan elever dela med sig av text och bild som åker upp på tavlan. Detta kan vara användbart vid exempelvis en brainstormingaktivitet.

 

 

Hur skaffar jag den nya versionen?

För att kunna använda nya versionen av notebook måste man ha rätt licens för programvaran. Kontakta din skolas IT-ansvariga eller IT-avdelningen i kommunen där du jobbar. I Umeå så kan man som lärare få nya versionen av notebook utskjutet till sin egen lärardator men man måste själv kontakta IT och beställa detta. Det kommer inte att skjutas ut automatiskt till alla då det är en väldigt stor installationsfil. Man måste också kunna ha sin dator igång ett tag för det är en stor fil som ska installeras.

 

Mer information om hur du jobbar med interaktiva tavlor finns på www.skola.umea.se/interaktivatavlor