Om du har ett gammalt cd-fodral (eller annan styv, genomskinlig plast) som bara ligger och skräpar kan du göra ett alldeles eget hologram, med hjälp av din iPad. Själv hade jag en gammal trasig ram från Ikea. En av de där billiga, som inte har riktigt glas, utan plast istället framför bilden. I videon visar jag hur jag gjorde en portabel hologramprojektor av plasten. Det är ganska lätt och du kan göra din egen om du vill.

Det ingår mycket matematik i arbetet. I förskolan kan tillverkningen av själva projektorn för svår, men bara att få uppleva ett hologram (som någon av de vuxna gjort) öppnar upp för både spännande samtal och lekar.

I skolan, däremot, kan eleverna själva säkert tillverka sina små projektorer.

En fortsättning och utmaning kan vara att göra helt egna filmer som går att projicera.

Lycka till

Jonas Burman
Tavelsjö förskola