zombie

En höstdag per läsår jagas Fridhemsgymnasiets elever av zombies. Syftet med dagen är dels att eleverna skall få motion i frisk luft och dels att dagen skall främja samarbete. Elevernas uppgift är att hålla ihop klassen och hjälpa varandra genom zombiezoner i skogen.

Zombielärargänget träffas i arla morgonstund på dansbanan på Gammlia. Vi delar med oss av våra bästa sminktips. Vi dricker kaffe. Så sker förvandlingen. När vi är redo placerar vi ut oss gruppvis i våra zombiezoner.

Eleverna kommer så småningom farandes. Varje elev har tilldelats tre liv i form av svansar och vår uppgift är att ta dem. Eleverna hittar strategier för att rädda sina egna och varandras liv. Jag hör hur de resonerar. Jag ser hur de skyddar varandra. Vissa zombies går på skrämseltaktik, andra satsar på ren löpning. Vi blir smärtsamt påminda om att de unga är yngre.

Mellan zombieutspelen ligger jag ihopkrupen under en gran. Tid att tänka. Tid att andas. Tid att lukta på höstmarken. Det är mindfullness på jobbet för en person som, likt tiotusentals lärare med mig, lever i en vardag där man får hålla i hatten. Lektioner, dagar, veckor och år rusar förbi. Alltmedan vi försöker skapa varaktighet och lugn. Vi vill skapa upplevelser och lärande för livet. Vi vill förbereda eleverna för en framtid som vi ännu inte vet så mycket om. Förhoppningsvis en framtid fri från zombies. Men till dess… watch out!

Här kan den som vill se P4 Västerbottens inslag från dagen