I helgen 30-31/1-2015, arrangerades en spännande konferens på Sliperiet i Umeå. Som arrangör stod #skolvåren, som lovade att konferensen skulle hjälpa oss att forma framtiden med mod och visioner.

Arrangörsgruppen för Skolvåren: Helena Roth, Ann Hultman Jakobsson, Ninna Kristiansen, Susanne Ahlstrand

Konferensen hölls i dagarna två, i inspirerande miljö på konstnärligt campus i Umeå och förklarade sitt tema som “det yttre och inte rummets betydelse för att lära och utvecklas”. Det vill säga med visionerna och utopin som drivkraft likväl som den fysiska miljön och sammanhangen. Upplägget var blandat med mycket interaktion med deltagarna och bestod av ett flertal korta, inspirerande föreläsningar, några prova-på-workshops, ett par walk-and-talks samt en kontinuerlig deltagarfeedback via webbverktyg.

afkumea3
Jan Bidner

De drygt 50 deltagarna var en bra blandning av engagerade pedagoger, skolledare, lärarstudenter, IT-samordnare och MediaCenter så klart. Bland föreläsarna fanns bland annat Umeå universitets Eva Leffler om entreprenöriellt lärande; Linnea Therese Dimitriou om maker-rörelsen; Micke Hermansson med Grej of the day; Jan Bidner om behovet av kreativitet och lust i skolan (bland annat genom spelifiering) med flera. Och välkomsthälsningar över Skype från Skolverkets generaldirektör Anna Ekström och utbildningsminister Gustav Fridolin. Efter den första konferensdagen arrangerades lägligt nog också Pedagogisk pub, där huvuddelen av deltagarna kunde fortsätta diskutera och nätverka.

Sammanfattningsvis, ett välarrangerat och givande arrangemang som gav mersmak och utbyggda nätverk!

afkumea2
Linnea Therese Dimitriou

Om #Skolvåren

#skolvåren är, ett obundet och ideellt initiativ som funnits i två år och som vill samverka kring skolutvecklngsfrågor på systemnivå. Centralt är att alltid ställa sig frågan “varför skola?”. De arrangerar också inspirerande mötesplatser “away from keyboard”, så kallat #afk och nu hade turen kommit till Umeå.