Just nu pågår Mediacenters projekt ”Det var en gång i Västerbotten” år 2 där elever i grund/gysärskolan i Västerbotten jobbar med lärplatta, västerbottniska sägner och filmskapande. Inledningsvis besöker projektledaren Anna-Karin Åsander och filmaren Sophia Josephsson de deltagande klasserna. Här berättar Anna-Karin om det första besöket på Volgsjö skola i Vilhelmina.
Tidigt på morgonen den 12 november körde vi från Umeå den 23 mil långa resan. Vid lunchtid anlände vi och fick det finaste välkomnande: en riktig festmåltid tillsammans med elever och lärare där vi var hedersgäster långväga ifrån. Genast märkte jag vilken fin gemenskap det är mellan eleverna och personalen, det kändes som en trygg och välkomnande familj. 
Efter lunchen visade Lillan Helgöstam de filmer som eleverna redan hade gjort och jag blev oerhört imponerad. Användningen av lärplattan i undervisningen var så självklart och med van hand kopplande Lillan in de olika lärplattorna till projektorn vid filmvisningen.

– Den här klassen måste jag skriva en artikel om, tänkte jag.

Hur man jobbar med lärplattor och IT i skolan – denna klass kan inspirera andra i sitt sätt att jobba!

Det är viktigt att lyfta bra exempel och den här klassens arbete under projektet kommer vi att följa lite extra. Jag bad Lillan att berätta lite mer om sig själv och hur de jobbar i klassen.

Volgsjo_klassrum (1)

Lillan Helgöstam arbetar detta läsår 50% som IKT-pedagog på grundskolan kombinerat med jobb som handledare. Kombinationen av dessa tjänster passar mig perfekt, det är bara roligheter på jobbet ☺ Lillan är utbildad i intensiv beteendeterapi, ledarskap mm och har mestadels arbetet med elever med olika autismtillstånd och elever som behöver extra hjälp med skolan.

Lillan berättar:

D
et var för 1 ½ år som bestämde vi oss för att köpa in varsin iPad till eleverna, sedan dess har vi använt iPadarna varje dag. Användningsområdet är ju näst in till obegränsat, det finns mängder av bra lektionsappar, men vi gör även egna uppgifter till eleverna, vi använder iPadarna för dokumentation, för att göra bedömningsmatriser, förklara lärprocessen för eleverna, fotografera och filma mm.

Just nu är vi delaktiga i Mediacenters projekt ”Det var en gång i Västerbotten” det är ett arbete som sträcker sig över hela läsåret och handlar om Nordiska väsen. Eleverna har forskat lite om varsitt väsen som de valt ur Johan Egerkrans´ bok ”Nordiska väsen” sedan har de gjort en liten presentation med hjälp av iMovie. Genom att koppla iPadarna till en bildkanon har vi haft möjlighet att titta på filmerna tillsammans. Eleverna tycker att det är väldigt stort och är så stolta när deras egen film visas ”nästan som på bio”.

I höstas gick jag på en workshop ang Webbstjärnan, jag hade inget speciellt mål med detta utan ville bara lära mig om hur det kan se ut på en klassblogg. Ganska omgående så kände jag att detta är ett perfekt forum för att kunna följa temaarbetet om nordiska väsen, både för elever, oss personal, föräldrar och faktiskt människor över hela jordklotet. Just detta faktum känns ju extra spännande både för elever och oss personal, dessutom är det ett bra sätt för eleverna att lära sig om hur det fungerar i ”cyberrymden” med allt från källkritik till personuppgiftslagen.
Just nu väntar vi på mer snö, för då ska vi göra snöskulpturer av våra väsen.

Följ klassens arbete på deras blogg

Oknytt och trolltyg: http://volgsjövilhelmina.se/
[youtube height=”360″ width=”640″]https://www.youtube.com/watch?v=JAUb3E3XKjg&feature=youtu.be[/youtube]