Nu har självskattningsverktyget LIKA lanserats för att ta it-tempen på skolan. Västerbotten har deltagit med fem pilotkommuner. Se vår film där vi förklarar hur din skola kan använda verktyget.

Den 27 augusti lanserades självskattningsverktyget LIKA av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Nu efter en projektperiod med olika pilotkommuner runt om i Sverige kan nu din skola använda verktyget. LIKA, som är ett verktyg som tar it-tempen på skolan, har som mål att underlätta arbetet med digitaliseringen på skolan. I vår Region Västerbotten har fem kommuner deltagit som piloter och testat verktyget innan lanseringen – Norsjö, Skellefteå, Storuman, Umeå och Vindeln.

Här i filmen nedan berättar Fredrik Strandgren, rektor på Hagaskolan i Umeå, hur de användt verktyget under pilottestet. Magnus Rudehäll och Mats Johansson på Region Västerbotten förklarar hur verktyget är tänkt att användas.
– Jag rekommenderar alla som jobbar med utvecklingsfrågor i skolan att ta del av verktyget, säger Patrik Aspling, IT-pedagog på Hagaskolan i sociala medier.

Se lanseringen i efterhand

Under lanseringen, som direktsändes på webben, berättade några pilotkommunerna om hur de arbetat och hur de tänker kring LIKA. Från ”absent friends”, d.v.s. piloterna som inte kunde vara med på plats, hade vi härliga hälsningar via film och text (se blogginlägg från Värmdö och filmerna från Västerbotten, Helsingborg och Trelleborg!).
Se lanseringen 

Fakta

LIKA, it-tempen för skolan, är ett verktyg vars mål är att underlätta arbetet med digitaliseringen på skolan. Det är ett arbetsredskap för framför allt rektor, men även för andra inom skolan/kommunen. Under våren 2014 har LIKA pilottestats i flera kommuner från norr till söder och den 27/8 lanserades version 1.0!  LIKA = Ledning, Infrastruktur, Kompetens, Användning.
– Öppna konto och läs mer: http://lika.skl.se/
– Mer om arbetet: Likabloggen