Behovet att bli sedd, för den man är… Är det en klyscha?

Att bli sedd, att känna att man är en pusselbit i ett sammanhang –KASAM, så viktigt det är att känna både inflytande och delaktighet, att man är behövd.

I så många sammanhang under åren som gått har jag fått återkommande bevis på vad det är som gör skillnad för enskilda elever. En lärare/pedagog som ser, som arbetar tydligt med att skapa relationer och som inte dömer utan ger ännu en chans för att den ser att det finns hopp, förmågor och möjligheter att finna den speciella särart som varje elev besitter.

Vårt nuvarande skolsystem och betygssystem ger inte de förutsättningar som behövs för att göra lärandesituationen anpassad och unik för varje enskild elev. Många många brinnande eldsjälar har fått duka under pga en stelbent organisation där pedagoger och rektorer är bakbundna med yttersta ansvar att få ekonomin att gå ihop och det är ofta vi pedagoger som i svåra samtal med förtvivlade föräldrar och barn få stå till svars för den rådande situationen. Eldsjälar som VET vad som behövs och som har det som krävs, oerhört duktiga pedagoger.

I länken här nedan finns ett omtyckt blogginlägg där jag skildrar min egen sons tankar, funderingar och känslor där jag som mamma behövde gå in och stötta, överbevisa och ge hopp.

Tro på att inne i dig finns det en magisk värld, våga gå in….vi hjälper dig!

HÄR

Du som enskild pedagog, eller annan vuxen som arbetar i våra många förskolor, skolor och fritidshem – du kan göra skillnad, på djupet. Förstå att du kan vara den som ger hopp och framtidstro åt hos en som tvivlar.

Vem vill du vara?

//Ninna Kristiansen, Sofiehemsskolan

Bild från morguefile.com