Vi som skriver det här heter Erika Frisk, grundskollärare i Sv/SO, och Susanne Nilsson, lågstadielärare. Vi är bägge Förstelärare på Sjöfruskolan i Umeå. På bloggen tänker vi dela med oss av pedagogiska idéer och praktiska erfarenheter. Inledningsvis kommer mycket att handla om vårt arbete med musikalen The Gruffalo tillsammans med skolans 87 elever i årskurs 3.

Vår musikaliska resa startade för mer än tre år sedan då vi med dåvarande treor tillsammans skapade musikalen Where the Wild Things Are. Vi har under våra 18 respektive 25 år i yrket gått flera kortare och längre fortbildningskurser i svenska och engelska för att få ökad kompetens och inspiration. För fyra år sedan fick vi en förfrågan att delta i utvecklingsarbetet Språkutveckling i ett flerspråksperspektiv; modersmål, svenska och engelska i de tidigare skolåren. Vi tyckte att det lät intressant och hakade på projektet. Ganska omgående kände vi att vi ville göra vår aktionsforskning inom engelska. Ämnet hade varit tämligen eftersatt både vad gäller fortbildning och spontana diskussioner. Projektet avslutades med musikalen Where the Wild Things Are där både sång och tal var på engelska. (Om du är sugen på att läsa rapporten från projektet hittar du den här: http://korta.nu/yb6) Musikalen blev otroligt lyckad och när vi nu tre år senare har nya 10-åringar i våra klassrum kände vi att det var dags igen!

Nu är vi på gång och det känns väldigt roligt! För några veckor sedan samlade vi alla elever i årskurs tre. De 87 eleverna fyllde upp nästan hela trappan i vår samlingslokal Scala! Vi läste boken samtidigt som bokens bilder visades på duken i bakgrunden. Eleverna fick se ett kort inslag från den tidigare musikalfilmen och därefter berättade vi lite om det spännande arbete som väntar. Frågorna var många, men en fråga minns vi extra mycket: ”Det är ju den första april idag”, frågade en flicka. ”Visst är inte det här ett aprilskämt?” Vi lugnade henne och fick oss alla ett gott skratt! 🙂

Vi ser fram emot en rolig och händelserik resa och att få dela den med er!

/Erika och Susanne

Gruffalo liten