Nu har jag funnit en kreativ app som jag tror kan bidra till att inspirera de yngre till läsning och berättande!
Det är appen Storimi för iPad och iPhone vilken gör det möjligt att läsa in eget tal till illustrerade barnböcker som finns i appen. Man kan sedan lyssna på inspelningen när som helst i form av en bläddringsbar talbok med illustrationer och text.
Det finns ett stort urval av böcker från flera olika förlag. Böckerna är indelade i ålderskategorierna 0-3, 3-6 samt 6-9 år. I gratisversionen ingår ett par böcker för varje kategori.

Tanken från Storimis skapare var initialt att nära och kära till barn ska läsa in berättarröst till böckerna för att barnen ska få en läsupplevelse med en bekant röst.
Här kan man ju tänka sig att elever med läsproblematik själva kan stimuleras att läsa in text som sedan lärare eller föräldrar kan få lyssna till. Kanske storebror eller storasyster kan läsa in tal i en bok till småsyskonet, som säkert låter sig imponeras av att få en bok som storsyskonet läst in för hen! Jag ser framför mig att användningsområdet kan bli stort, inte minst i pedagogiska sammanhang kring nyanlända barn.
Priset är just nu 50 kr per månad eller 139 kr för 3 månader och då får man tillgång till hundratals kända böcker. Efter periodens slut återgår kontot till gratisversionen men dina inlästa sagor finns kvar om du senare vill fylla på med fler månader. Själv ska jag pröva appen en månad och läsa in böcker till barnbarnen. En perfekt julklapp, tänker jag. Jag berättar om hur det gått efter jul!

Till dess – God Jul och Gott Nytt År!