Första reaktionen från nya elever och föräldrar blir ofta: ”Varför ska vi kolla på din blogg? Vi är väl inte intresserade av vilken mat du lagar eller hur du lever ditt liv!” Det var till och med en förälder som upprört ringde mentorn till sitt barn och undrade varför i hela fridens namn hennes dotter skulle behöva titta på en medelålders kvinnas bloggande! 🙂 Hon hade förstås inte själv gått in på sidan för att se vad den handlade om…

Nej, min blogg handlar inte om mig! Min blogg är en UNDERVISNINGSBLOGG som jag använder till att lägga upp undervisningsfilmer, skriva instruktioner till eleverna, länka till dokument som vi använder och annat användbart. Tanken på att ha en plats på internet som alla kunde ha tillgång till föddes när en av mina nior skrev i sin utvärdering av sina år med mig som lärare: Dina genomgångar är fantastiska! Men man är livrädd för att vara sjuk då för då missar man så mycket.  ….  Så kan man ju inte ha det! Jag tänkte också på de som har oturen att vara frånvarande mycket. De har ju ingen aaning om vad som händer på lektionerna!

Så jag började botanisera på nätet och kom fram till att ”det flippade klassrummet” vore en bra sak. Jag upptäckte också snabbt att jag inte skulle behöva göra så många genomgångar själv. Det finns så mycket bra undervisningsfilmer på Youtube som man får låna och använda. Och från början var det precis det som min blogg i första hand handlade om: att lägga ut en film som eleverna kunde titta på hemma också ifall de ville. Fast inte blev det ett flippat klassrum som begreppet innebär..!

Ja, ja, kom till saken – berätta om hur du gör, tänker du kanske vid det här laget. Lugn. Det kommer mera i senare inlägg! I det här inlägget vill jag bara berätta om några av fördelarna med att ha en undervisningsblogg, bara mina erfarenheter och inte direkt på vetenskaplig grund 😉 :

  • bloggen är tillgänglig för alla med dator och internet oavsett var de befinner sig och numera har många elever smarta telefoner också
  • en undervisningsfilm kan ses hemma och hur många gånger som helst, ifall eleven varit frånvarande eller om eleven behöver repetera
  • filmen blir betydligt kortare än en genomgång vilket frigör lektionstid till gemensamt lärande i stället för passivt lyssnande
  • passar elever med särskilda behov: svaga läsare får lyssna och se genomgången, elever som behöver mycket struktur kan själva läsa hur lektionen kommer att se ut
  • anteckningar på tavlan kan fotas och läggas ut på bloggen, i vanliga fall är ju de anteckningarna borta…
  • när jag själv varit sjuk (och orkat, förstås!) har jag i stället för att skriva vikarieinstruktion skrivit en instruktion till klasserna på bloggen 🙂
  • och säkert mer som jag inte kommer på just nu, men det kommer nog mera tror jag…

Ha det gott!

/SO-fröken Marie