Hej!

Det var Anne-Marie Körling, vår nyblivna läsambassadör som myntade begreppet ”Det utvidgade lärarkollegiet” . Kortfattat kan man säga att begreppet innebär tillgång till kollegor/skolfolk som vill diskutera skolutveckling i sociala medier helt enkelt! Många av dessa människor har omdefinierat sin syn på lärande och kan ge oss goda råd om undervisning i en digital tid.

Det är fantastiskt kul att vara aktiv lärare i sociala medier eftersom det leder till ”verkliga” kontakter och möten afk! För min egen del har det inneburit att jag har fått möta intressanta människor på konferenser som SETT och Skolvåren, vara en del av Lilla Kommissionen, fått möta två IT-ministrar (se bild), vara ambassadör/workshopledare för Webbstjärnan, blogga för Pedagog Västerbotten, anordna pedagogisk pub, samt att jag har fått tjänsten som förstelärare inom IKT i mitt skolområde mm.

I detta blogginlägg ska jag försöka att ge mina bästa tips för dig som vill inspireras av kloka kollegor på internet. OBS! Detta är ingen quick fix utan du måste ge det lite tid och engagemang för att få en djupare förståelse om ämnet. Tänk dig att du under ett år ska lära dig mer om detta område, ta ett steg i taget och utvärdera då och då!

  • Det första jag tycker att du ska göra är att lyssna till Elza Dunkels föreläsning om Digital kompetens – vad kan vi lära oss av ungas lärandemodeller. Se gärna föreläsningen tillsammans i arbetslaget och reflektera kring innehållet efteråt.
  • Lär dig hur Twitter fungerar! Kursen (se slideshare nedan) kan genomföras som en workshop med andra nyfikna kollegor under en eftermiddag! I stort sett alla konferenser och events använder hashtags för att samla deltagarna till ett gemensamt erfarenhetsutbyte inför, under och efter konferensen. Om du lär dig om hur Twitter fungerar kan du också vara med fullt ut! Varje torsdag mellan 20.00 och 21.00 kan du dessutom följa #skolchatt.

  • Nu när du har lyssnat på Elza och upptäckt Twitter tycker jag att du ska anmäla dig till Webbstjärnan! Ett utomordentligt bra sätt att lära sig mer om webbpublicering och källkritik, att skriva för flera mottagare och att inspireras av andra engagerade pedagoger och elever! Det viktigaste är att du har en bra pedagogisk idé att utgå från, du behöver INTE kunna allt på en gång. Du lär dig successivt genom att du provar och du har hjälp av Webbstjärnans support under hela processen! Via denna länk kommer du till anmälningsformuläret! När du själv är med och producerar innehåll på nätet blir du medveten om internets fördelar och kan tillvarata dessa möjligheter i din undervisning. Varför inte gå en webbkurs tillsammans med en kollega under vecka 44!
  • Jag ska även ge dig ett boktips! Läs boken Interaktiva medier och lärandemiljöer  av Elza Dunkels och Simon Lindgren m fl. Mycket informativ och välskriven bok om undervisning/lärandeprocesser i en digital tid.
  • Avslutningsvis vill jag ge dig min topplista (1-5) på personer/webbplatser att följa i sociala medier:

 

  1. För det första rekommenderar jag Edward Jensingers blogg för dig som är intresserad av skolutvecklingsfrågor i allmänhet – kloka, nyanserade och lösningsfokuserade inlägg i skoldebatten.
  2. På plats nummer två i listan kommer min guru Malin Larsson! Hon har både en blogg och en YouTubekanal och är aktiv i sociala medier. Fantastiskt driven pedagog som verkligen gör undervisningen till en meningsfull process för eleverna!
  3. Tredje platsen går till Johan Lindströms blogg. Praktiska tips (steg för steg-kurser) för dig som vill utveckla din MIK/IKT-kompetens!
  4. På plats fyra tipsar jag om redan nämnda Anne-Marie Körling – outstanding, one of a kind, hon lyckas inspirera alla – allt från skoltrötta tonåringar och uppgivna lärare till förändringsobenägna skolledare. Börja med att läsa Anne-Maries egna citat som en inspirationskälla till diskussioner under studiedagar med kollegorna. Anne-Marie for president!
  5. På plats fem hamnar Skolsnack – poddradio för lärare och andra som är intresserade av skolutveckling!

Hoppas att just du kommer att få nytta av tipsen ovan och att du tar ditt första steg mot att bli en medveten internetanvändare!

/Malin